Jdi na obsah Jdi na menu
 


 

DISKUZE O PANENKÁCH 

Obrazek 

CO VLASTNĚ MEZI ŠKLEBÍKY ZA PANENKY PATŘÍ ?

 

Obrazek

 

JEN PANENKY CO SE RŮZNĚ" PITVOŘÍ" ? URČITĚ NE !

Jsou to panenky i moc krásné. Nejsou to úplně šklebíci, ale troufnu si tvrdit, že mezi ně patří. Občas mají i stejné označení a patří do sérií i podle šateček a výrazu ve tvářičkách. Prostě nevšední panenky, velké asi do 42 cm. Některé i do 52 cm.

Většinou jsou to panenky nehrané, jen vystavené. Jakmile si je člověk zamiluje, neví kdy má dost. :-) Mám jich už plné police a pořád nakupuju. Jestli se to tak dá říct, už jsem moudřejší a líp si vybírám, dřív jsem kupovala všechny.

Prostě je to potěšení. Pokud já vím, jsou sběratelé od 20. do 80. let.

Panenky nejsou vůbec kýčovité, naopak pobaví, nebo potěší.

 Nejedná se ale o panenky keramické - porcelánové, ty jsou taky nádherné, ale je to úplně něco jiného.

Ani se nejedná o realistické miminka, panenky atd., prostě ty nové co koupíte v krabicích na pultech hračkářství.

Nejsem žádný odborník přes šklebíky, jen je to pro mně relax a snažím se o nich něco zjistit.

 Od ledna vychází i u nás časopis o panenkách, o šklebících ani řádka.  Nenašla jsem je ani na burzách tady u nás. Tak nám asi musí vystačit internetové nakupovaní . :-)

Budu moc ráda, když se přidáte do této diskuze.

Hana

 

 

 

 

Obrazek 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

..a ty prostory :-)

(Helena Hrazdirová, 13. 2. 2010 12:18)

spíš celý "domeček" :-) a s tou mrkačkou to je fakt, akorát, že taky třeba časem mrkalo jen jedno očičko .-)to teď se dětičky mají a my s nimi :-)

Šklebíci jsou jednička!

(Yvona, 12. 2. 2010 9:16)

Máte pravdu Helenko.. i když jsou panenky Leman překrásné, tak mít jich 100 tak to by byl ale balík peněz a hlavně místo- to aby měly 1 svoji místnost- panenkový ráj. Jsou i velké, šklebíčci jsou menší.Vracíme se do dětských let, za nás byla v obchodě 1 panenka mrkačka a víc nic, ted člověk má na výber.

Nádhera

(Helena Hrazdirová, 11. 2. 2010 11:53)

Holky,připadá mi to jako, když jdu pro syna do školky :-) je to krása, hlavně se mi líbí ty s kytičkami, ale co se týče panenek, šklebíčci jsou jednička :-)

krásné panenky i fotky

(Věrce, 9. 2. 2010 10:23)

Věruš, byla jsem úplně paf z těch fotek. Hned jsem nějaké vybrala a jsou tady.Budu se inspirovat. Jsou úžasné....Děkuji

dům

(Iva, 8. 2. 2010 21:17)

Paní Věro,moc pěkné,podívala jsem ,ale to je jiná kategorie.Myslím finanční.I když ty krásné fotky
jsou velmi inspirativní.Co s tou trochouu panenek ta výtvarnice dokáže,to je velmi inspirativní.Nejvíc mně dostala panenka u moře,
kterak chytá ryby.Ale fakt fotky to jsou moc pěkné,děkuji,Častulíková.

Dům plný panenk

(Věra, 8. 2. 2010 15:44)

Ivanko a Yvonko, další holky a paní jestli máte trochu čas podívejte se na stránky
www.leman-kuenstlerpuppe.de .
Jsou to jiné panenky, ale ještě teď nedýchám ......

kam s nimi

(Iva, 6. 2. 2010 22:17)

No,právě,my taky v podstatě obýváme 2+1,jsme jen dva,já mám kolem dokola v jedné místnosti knihovny,tak sedí na nich.Ale když si chci pohrát,tak si musím vzít schůdky a o už není ono.Manžel mi slíbil udělat nějaké police,ale i ty budou málo,a ty kočárky už také nějaké mám,no hrůza.Ale neumím si,alespoň zatím,představit,že se nějakých zbavím.I když na začátku jsem koupila některé,co bych mít nemusela,v takové euforii,ať jich mám co nejvíc.Jedině už tolik nekupovat,vybírat si,jinak to asi nepůjde.Jsem ráda,že v tom nejsem sama.A jaro se už blíží.Hezký večer,Iva.

panenky

(Yvona, 6. 2. 2010 21:55)

Ivi, tak to je přesně i můj problém. Proto panenky i prodávám, není místo.Koupila jsem si 5 polic, 1,10 dlouhých, visí mi na zdi a na nich mám panenky. police jsou již úplně zaplněné, tak jsem koupila další jednu do ložnice a ta už je také plná. Víc polic již nechci, tak musím nějaké panenky prodat, abych mohla na jejich místo dát další a další. Myslím však, že již má sbírka je ukončena. právě kvůli místu. Máme malý byt, kdybychom měli třeba baráček, 1 místnost bych nechala pro panenky, kočárky, prostě bych udělala takový pokoj nostalgie... Je to můj sen, akorát ten baráček chybí. Máme 2+1 a jsme tu 4 a pejsek a moře panenek. No jo, ale tolik moc se mi líbí... mám nějaké už i na chatě, ale tam je vidím až od jara a stýská se mi...Yvona

kam s nimi

(iva Častulíková, 5. 2. 2010 22:45)

Dámy,pěkně prosím,kde máte doma vystavené(nebo schované)šklebíčky?Manžel se obává,že nás vystěhují a i já už mám problém,kam s nimi.Asi potřebuji poradit.Děkuji Častulíková

kluk a holka

(pro Jarmilu, 8. 1. 2010 9:29)

Věřím že se Vám budou líbit, jsou opravdu kouzelné.Já už jich mám okolo 100. A pořád nakupuji.Yvona Votrubová

nádherné

(Jarmila, 7. 1. 2010 23:42)

Poprvé jsem viděla tak nádherné panenky.Neodolala jsem a hned jsem si 2 koupila.Stále se dívám na stránky šklebíku.Ikdyž já sbírám kovové ořezávátka.

šklebíci

(Yvona, 10. 12. 2009 11:55)

Dobrý den. Tyto panenky jsou pro sběratele, já je sbírám a mám je vystavené. mám 2 holčičky, které si s nimi i hrají. Je to normální panenka s měkkým vycpaným tělíčkem a z tvrdého vinylu.Nemrká.převlékat panenku není žádný problém, dokonce jim myju i vlásky. Panenky sbírám 3 roky a určitě jsou i na hraní.Jaký typ? Šklebíci jsou všichni stejní- ze stejného materiálu. Jsou to takové panenky výrazově podobné lidem- dětem. Prostě krásné. Mám jich už přes 100 a stále kupuji. Záleží na Vás, jestli si panenku vystavíte, nebo dáte dcerce k hraní.

Otázka k panenkám

(tereza@valley.cz, 10. 12. 2009 10:24)

Dobrý den,
objevila jsem odkaz na vaše stránky náhodou před dvěma dny a panenky mě úplně uchvátily. Moc bych nějakou chtěla pořídit - na začátek asi pro dcerku, ale mám trochu obavu, zda si s ní může hrát, nebo jsou panenky jen vystavovací. S hračkami zachází opatrně a hezky, ale určitě by chtěla panenku převlékat a vozit v kočárku, dávat sponečky apod. Myslíte, že to je možné, vydrží to? Můžete mi třeba doporučit jaký typ šklebíka koupit? Děkuji, Tereza Sejkorová

katalogy k panenkam

(petrusova, 3. 11. 2009 23:28)

Pani Yvona,tak nafotit to bude praca,ale ak by som mohla tak naskenovat by sa mi zdalo lahsie,a nejake fotky by sa hadam tiez dali.Ale len cez vikend,lebo cez tyzden mam vela prace.A makro rezim mam.

katalogy k panenkam

(petrusova, 3. 11. 2009 23:26)

Pani Yvona,tak nafotit to bude praca,ale ak by som mohla tak naskenovat by sa mi zdalo lahsie,a nejake fotky by sa hadam tiez dali.Ale len cez vikend,lebo cez tyzden mam vela prace.A makro rezim mam.

katalogy k panenkám.

(Yvona, 2. 11. 2009 16:32)

Lubko, děkuji za informace k panenkám. Ta sběratelka z Madarska, není to sbírka v rubrice super sbírka panenek? Bylo by možné nafotit katalogy-stránku po stránce a odeslat mi je na e-mail? já bych udělala rubriku. Pokud máte na fotoaparátu makro režim. E-mail- mira.vot@seznam.cz Děkuji Yvona

Povod sklebikov

(petrusova, 1. 11. 2009 15:54)

Tak trosku som zhanala informacie na roznych strankach,nieco som sa dozvedela,ako sa to tu uz par krat objavilo pochadzaju zo zaniklych tovarni v Spanielsku,ale nie vsetky tovarne su zaniknute,Napr.tovaren kde vyrabali panenky Panre uz neexistuje,panenky boli vyrabane pre staty:Nemecko,Svajciarsko a Rakusko.Obliekala tieto panenky modna navrharka Frederike Hertz.Predavali sa napr.v predajni Deiters v Nemeckom Köln.Boli vyrabane vacsinou do zbierok v limitovanych seriach.Niektore Panre su znacene na krku vyritim,niektore pozdejsie znacili stitkom na tele a navrharka si znacila oblecenie svojim menom,ale to ste si uz mohli aj vsimnut na aukre na panenkach.K panenkam boli dodavane male katalogy,kde boli vyfotene cele kolekcie.Panenky neznacene velmi podobne Panre boli vyrabane bez znacenia koli dostupnosti.Podla informacii tieto panenky stali aj 150DM.Viac-menej si ich kupovali zberatelky ,lebo boli vyrabane len v limitovanych seriach,co nadobudalo vzacnost a hodnotu paneniek.Samozrejme aj s ponozkami a topanockami,co je v dnesnej dobe velmi tazke zohnat.Tiez som objavila jednu zberatelku na madarskych strankach ,ma nadhernu zbierku.Link na poziadanie viem zaslat.A tiez mam k nahliadnutiu katalogi k panenkam.

casopisy o panenkach

(petrusova, 1. 11. 2009 15:36)

Dobry den,reagujem na komentar pani Olivie.Ak by ste velmi chcela nejaku dokumentaciu o panenkach velmi rada vam ponuknem par titulov,ale len v jazyku nemeckom.Kludne mi mozte napisat e-mail a urcite sa dohodneme.Drzim vam palce pri zhanani paneniek a vela radosti z nich.

panenka

(Olívie, 26. 8. 2009 18:46)

Já se zaměřuji na panenky v barokním oblečení,vypadají jako princezny.Mám i pár starších panenek,taky sháním informace kde se dá a pro mnohé lidi jsem blázen,ale je to krásný koníček.Teďka dávají v televizi reklamu na časopis Svět panenek,ale nikde jsem ho nesehnala.Zítra jedu do Vídně,tak se tam taky kouknu jestli tam nějakou nekoupím.Jinak nakupuji na aukru a v bazarech,tam jsou i šklebíci.

Staré panenky

(Yvona, 24. 8. 2009 12:03)

A jaké panenky sbíráte- šklebíky? Toto je stránka šklebíků, o jiných panenkách bohužel nic nevím. O šklebíkách vím jen to, že jsou to panenky ze zaniklé Španělské továrny, různých značek i bez značení.Některé jsou z limitovaných sérií oblečené v šatech od návrhářů. Sama sháním informace, nejsou k mání.